Vrouwenvoetbal door de jaren heen

Het vrouwenvoetbal in Nederland is de laatste jaren steeds meer in opkomst. In 2007 telde de KNVB zelfs het 100.000e vrouwelijke verenigingslid. Toch blijft de sport ondergewaardeerd; zeker aan het mannenvoetbal. De grote vraag is hoe dit kan. Waarom kijken er wekelijks drie miljoen Nederlanders met hun bord op schoot de samenvattingen van de Eredivisie, maar niet de samenvattingen van de BeNe League? Maakt het werkelijk uit welk geslacht er een balletje trapt of zijn er duidelijke, onevenaarbare verschillen tussen het vrouwenvoetbal van het mannenvoetbal? Daarover later meer! Eerst nemen we een kijkje in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal en zien we hoe er naar het damesvoetbal wordt gekeken.

Geschiedenis
Vrouwenvoetbal bestaat al eeuwenlang. Toch was de eerste doorbraak ervan pas te merken in de jaren ’70 van de vorige eeuw, toen het verbod op vrouwenvoetbal werd opgeheven. In de jaren ’90 kwam de vrouwensport écht van de grond en werd het in grote delen van de wereld erkend als een volwaardige sport. Regels veranderden; zo wordt er sindsdien 2×45 minuten én met een grotere bal gespeeld. Ook maakte het vrouwenvoetbal in 1996 haar opwachting bij de Olympische Spelen in Atlanta.

Nederland blijft achter
Ondanks de grote populariteit van voetbal in Nederland, blijft het professionele vrouwenvoetbal ver achter in publiciteit ten opzichte van andere landen. In onder andere Duitsland en Brazilië is de vrouwenkant van de sport vele malen populairder. In de Verenigde Staten wordt het vrouwenvoetbal (met een korreltje zout) zelfs beter bekeken dan het mannenvoetbal.

Schermafbeelding 2014-12-09 om 23.26.18

Alle Nederlandse vrouwenvoetbalploegen door de jaren heen. Bron: Wikipedia

Van Eredivisie tot BeNe League
Ook de start van een Nederlandse vrouwenvoetbalcompetitie liet lang op zich wachten. In 2007 werd de ‘Eredivisie Vrouwen’ geïntroduceerd. Na het destijds lang aandringen en het zoeken naar geldschieters waren er uiteindelijk zes ploegen uit het betaald voetbal bereid om mee te doen aan het initiatief: ADO Den Haag, AZ, SC Heerenveen, FC Twente, FC Utrecht en Willem II. Mede door de beperkte financiële middelen verschenen en verdwenen er wel na vrijwel elk seizoen ploegen in of uit de competitie. In 2012 werd de Nederlandse competitie samengevoegd met die uit België in de BeNe League. Hierover later meer op mijn blog!

Schermafbeelding 2014-12-09 om 14.07.29Bespot
Desondanks wordt het vrouwenvoetbal in Nederland eigenlijk nog steeds niet serieus genomen. De publiciteit voor de wedstrijden van de competitie blijft laag en daar zit de komende tijd nog weinig verandering in; ondanks de plaatsing van het Nederlands Elftal voor het WK in 2015. Het vrouwenvoetbal blijft, voornamelijk door mannen, worden bespot. Zeker op internet vliegen de grappen over vrouwenvoetbal je om de oren. Hierboven een voorbeeld daarvan; vrouwenvoetbal wordt door de meesten (nog) niet geaccepteerd of als een volwaardige sport gezien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s